top of page

Sparrissoppa

Gör en krämig och smakrik sparrissoppa av den träiga delen av sparrisen som annars slängs. När man använder vit sparris skär man bort ca 5 cm av den nedre delen och när man använder grön sparris så bryter man av och i vanliga fall kasserar den nedre träiga biten. Lägg dessa i frysen i stället och spar dem för att laga denna härligt krämig och lena sparrissoppa när andan faller på.


Krämig sparrissoppa
 

Du behöver

1 kg sparrisändar, skurna i 1 cm stora bitar

200 g färsk sparris till garnering, skuren i 2–3 cm stora bitar

2 msk smör

4 dl schalottenlök, finhackad

1 klyfta vitlök, finriven

8 dl vatten

2 tärningar kycklingbuljong

2 dl vitt vin

3 dl grädde

1 tsk Pul biber

Salt

Nymald svartpeppar

1 tsk honung

 

Gör så här

Börja med att göra Plommon- och hoisinsåsen

1. Förbered alla ingredienser som ska hackas, rivas och skäras. 1 kg sparrisändar, skurna i 1 cm stora bitar 200 g färsk sparris till garnering, skuren i 2–3 cm stora bitar 4 dl schalottenlök, finhackad 1 klyfta vitlök, finriven 2. Hetta upp en gryta och lägg i smör. När smöret tystnat tillsätts schalottenlök och vitlök. Stek på medelvärme under omrörning tills löken blivit glansig men inte brynt. 2 msk smör 4 dl schalottenlök, finhackad 1 klyfta vitlök, finriven 3. Tillsätt vitt vin, vatten och kycklingbuljong och koka upp. 8 dl vatten 2 tärningar kycklingbuljong 2 dl vitt vin 4. Lägg i sparrisändarna. 1 kg sparrisändar, skurna i 1 cm stora bitar 5. Sjud på medelvärme tills sparrisen är mjuk, ca 45 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs. 6. Låt soppan svalna lite och mixa sedan soppan slät. Sila soppan ner i en kastrull och använd en sked för att pressa ur all vätska. Den trådiga massan i silen slängs. 7. Tillsätt grädde och koka upp. Låt soppan få sjuda i ca 5 minuter. 3 dl grädde 8. Smaka av med salt, svartpeppar, Pul biber och honung. 1 tsk Pul biber Salt Nymald svartpeppar 1 tsk honung 9. Lägg i den färska sparrisen och låt den få sjuda med i soppan i 4–5 minuter. Den ska ha lite tuggmotstånd. 200 g färsk sparris till garnering, skuren i 2–3 cm stora bitar 10. Lägg i den färska sparrisen och låt den få sjuda med i soppan i 4–5 minuter. Sparrisbitarna ska ha lite tuggmotstånd. Servera soppan som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med ett gott bröd.

 


Comments


bottom of page