top of page

Stekt röding med pressad potatis och citron- och basilikasås

Laga en smakfull middag på stekt Röding med pressad potatis och citron- och basilikasås – det är en härlig kombination av söta och syrliga smaker som förenar klassiska svenska smaker med nya. Den underbart goda stekta rödingen serveras tillsammans med pressad mjuk och fluffig potatis samt en fräsch, aromatisk sås gjord på citron och basilika. En rätt som inte bara är njutbar för gommen utan även ett vackert inslag på middagsbordet.


stekt röding serverad med pressad potatis och sås samt sallad




 

Du behöver

4 rödingfiléer á ca 150 g

1 msk rapsolja

2 msk smör

Salt

1 kg fast potatis, skalad

1 msk smör

½ msk salt

Vitpeppar


Citron- och basilikasås

0,75 dl hemslagen eller Hellmans majonnäs

¼-½ tsk sambal oelek eller färsk röd chili, finhackad

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller rivna på den grova sidan av rivjärnet.

1 ½ kruka basilika

En handfull färsk spenat (för färgens skull)

2 ½ tsk honung

Flingsalt

Nymald svartpeppar

2 dl crèmefraiche

Skal av en citron, finriven

2 ½ tsk citronsaft

 

Gör så här

Tips 1: Genom att koka potatisen med en klick smör i vattnet förhöjs smaken avsevärt.

Tips 2: Spar potatisskalen och lägg dem i kallt vatten i kylen tills de är riktigt kalla. Sila av vattnet och torka skalen. Fritera dem i olja i omgångar tills de bli knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över flingsalt eller ännu hellre tryffelsalt omedelbart. När alla skal är friterade kan man med fördel stänka över lite tryffelolja och strö över riven parmesanost och blanda runt.

Kommentare


bottom of page