Denna rätt kombinerar den saftiga grillade kycklingens textur med den sötsyrliga och umamirika teriyakisåsen, vilket skapar en harmoni som tilltalar både smaklökar och alla sinnen. En perfekt rätt att servera som en tapas, tillsammans med ris, på en buffé eller på en picknick. Detta recept är präglat av enkelhet men resulterar i fantastiska smaker inspirerade av japansk matlagning.
Du behöver
500 g kycklingfilé
Salt
Nymald svartpeppar
1 dl Teriyakisås + 1 ½ dl Teriyakisås (se recept nedan)
Neutral olja
Hackad vårlök
Rostade sesamfrön
Teriyakisås
1 dl vatten
1/2 tsk dashipulver (kan uteslutas)
1 dl japanska soja
¾ dl-1 dl socker
2 msk risvinäger
1 msk färsk ingefära, riven
2 tsk riven vitlök
¼ tsk gochugaru
2 msk maizena
Gör så här
Börja med att göra teriyakisåsen
1. Häll 2 msk vatten i en liten skål. Häll resten av vattnet i en liten kastrull tillsammans med alla övriga ingredienser utom maizenan.
2 msk vatten + 70 ml vatten
1/2 tsk dashipulver
1 dl japanska soja
¾ dl-1 dl socker
2 msk risvinäger
1 msk färsk ingefära, riven
2 tsk riven vitlök
1/4 tsk gochugaru
2. Rör ut maizenan med vattnet som lades i skålen.
2 msk vatten
2 msk maizena
3. Koka upp såsen och rör ner maizenan och vattnet. Rör och låt stå kvar på den varma plattan tills den är lagom tjock.
4. Skär kycklingen i 2 cm tjocka strimlor. Banka ut strimlorna med en köttklubba så att de blir max 1 cm tjocka.
500 g kycklingfilé
5. Salta och peppra på båda sidor av strimlorna.
Salt
Svartpeppar
6. Lägg strimlorna i en plastpåse och häll på Teriyakisås. Massera in såsen i kycklingen och låt marinera minst 1 timme men gärna längre.
Neutral olja
1 dl Teriyakisås
7. Trä upp kycklingstrimlorna på grillspett i trä (lägg träspetten i ett vattenbad i minst 20 minuter innan kycklingen träs på, om de ska läggas på grillen).
8. Stek i neutral olja i en stekpanna på hög medelvärme ca 8 minuter. Vänd spetten då och då och pensla på mer teriyakisås.
1 ½ dl Teriyakisås
9. Strö över hackad vårlök och rostade sesamfrön och servera som tapas eller tillsammans med japanskt ris.
Hackad vårlök
Rostade sesamfrön
Comments