top of page

Thai köttbullar med röd curry- och jordnötssås

Vårt recept på thailändska köttbullar med röd curry- och jordnötsås är supergott och lite annorlunda! Det blandar het röd curry med söt och krämig jordnötsås för att skapa en rätt som verkligen sticker ut. Köttbullarna blir saftiga och smakrika, och såsen till dem är bara så god med en härlig mix av smaker.


Thai köttbullar med röd curry- och jordnötssås
 

Du behöver

Köttbullar

500 g kalkonfärs

1 msk citrongräs, bankad på och nedre vita delen finhackad

2 tsk ingefära, skalad och finhackad

4 vitlöksklyftor, riven

3 kaffir lime blad, mittstjälken borttagen och finhackad

3 Thai birds eye chili, frön borttagna och finhackad

¾ dl färsk koriander, både blad och stjälkar (ej rötter) finhackad

1 tsk palmsocker, finhackad

1 msk fisksås

1 ¾ dl panko

1 litet ägg

1 tsk bikarbonat

4 msk potatismjöl

75 g smör + smör och rapsolja till stekning


Jordnöts och currysås

4 msk rapsolja

2–3 msk röd currypasta

1 ½ msk fisksås

5 dl kokosmjölk

2 msk crunchy jordnötssmör, finhackad

1 ½ msk palmsocker

2 msk thaibasilika (sweet basil), hackad

 

Gör så här

Köttbullar


1. Förbered alla ingredienser som ska hackas och lägg dem i en rymlig skål.

1 msk citrongräs, bankad på och nedre vita delen finhackad

2 tsk ingefära, skalad och finhackad

4 vitlöksklyftor, rivna

3 kaffir lime blad, mittstjälken borttagen och finhackad

3 Thai birds eye chili, frön borttagna och finhackad

¾ dl färsk koriander, både blad och stjälkar (ej rötter), finhackad

1 tsk palmsocker, finhackad


2. Tillsätt övriga ingredienser till köttbullarna och blanda väl. Låt köttbullssmeten stå kallt i minst 1 timme, gärna längre.

500 g kalkonfärs

1 msk fisksås

1 ¾ dl panko

1 litet ägg

1 tsk bikarbonat

4 msk potatismjöl

3. Sätt ugnen på 150 ˚C. När ugnen är varm, ställ in en plåt med smör så att det smälter och plåten blir varm.

75 g smör


4. Dutta ut ½ - 1 msk köttbullssmet (beroende på hur stora köttbullar man vill ha) på en plåt eller en bricka. Blöt händerna och rulla köttbullarna runda.


5. Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt smör rapsolja. När smöret tystnar så läggs köttbullarna i. Stek dem runt om i några minuter på medelvärme tills de får fin stekyta. Stek i omgångar tills alla köttbullar är stekta. De ska inte vara helt genomstekta.

Smör och rapsolja till stekning


6. Ta ut plåten ur ugnen och lägg köttbullarna på plåten. Stek dem i ugnen ca 30 minuter.

Jordnöts och currysås


7. Använd samma stekpanna och återstående olja och smör från stekningen av köttbullarna. Tillsätt lite mer rapsolja och hetta upp pannan. Tillsätt currypasta och stek på låg värme underomrörning under 3–4 minuter.

4 msk rapsolja

2–3 msk röd currypasta

8. Tillsätt kokosmjölk och blanda väl. Koka upp och låt sjuda under en minut.

5 dl kokosmjölk


9. Tillsätt fisksås, jordnötssmör och palmsocker.

1 ½ msk fisksås

2 msk crunchy jordnötssmör

1 ½ msk palmsocker, finhackad

10. Smaka av och justera smakerna om det behövs mer fisksås eller socker.


11. Lägg i köttbullarna och låt dem puttra i såsen i ca 5 minuter på låg värme. Lägg upp köttbullarna med sås på ett serveringsfat och toppa med lite thai basilika.

2 msk thaibasilika (sweet basil), hackad


Servera med jasminris och en grönsak eller sallad eller som en tapas utan andra tillbehör.

 

Tips 1: Spar den övre, träiga delen av citrongräset och lägg det i frysen. Ta ut och använd det när du ska koka asiatisk fond.

Tips 2: Gör en stor sats köttbullar och frys in utan sås.

Σχόλια


bottom of page