top of page

Ugnsbakad röding med asiatisk touch

Detta recept på ugnsbakad röding är både enkelt och gott. Nord möter öst med denna asiatiska marinad. En perfekt bjudrätt då man kan förbereda fram till och med steg 6. Då är det bara att skjutsa in fisken i ugnen strax innan gästerna ska äta.


Ugnsbakad röding med asiatisk touch
 

Du behöver

600 g rödingfilé med en skinnsida

½ tsk mald vitpeppar

25 g smör


Marinad

3 msk japansk sojasås

2 msk honung

1 msk ingefära, finriven

1 msk vitlök, finriven

½ - 1 medelstark röd chili, finhackad (hur mycket chili beroende på önskad styrka och hetta i srirachasås och chili)

1 msk vårlök, finhackad

1 msk rostad sesamolja

1 tsk srirachasås


Till servering

Rostade sesamfrön

Vårlök, tunt skivad

Röd chilipeppar, tunt skivad


 

Gör så här

Börja med att göra såsen

1 Skölj av fisken och torka den torr med hushållspapper. Snitta skinnsidan med flertalet snitt och lägg fisken i en form som rymmer alla filéer utan att de överlappar varandra med skinnsidan ner. Strö över vitpeppar på sidan utan skinn.

600 g rödingfilé med en skinnsida

½ tsk mald vitpeppar


2. Vispa ihop sojasås, honung, ingefära, vitlök, chili, vårlök, sesamolja och srirachasås.

3 msk japansk sojasås

2 msk honung

1 msk ingefära, finriven

4 klyftor vitlök, finriven

1 medelstark röd chili, finhackad

1 msk vårlök, finhackad

1 msk rostad sesamolja

1 tsk srirachasås


3. Häll marinaden över fisken och vänd den så att skinnsidan kommer upp och se till att marinaden täcker fisken runt om. Täck över med plast och låt fisken marinera i 40 minuter.


4. Hetta upp ugnen till 200 ˚C.


5. Ta upp fisken från marinaden och skrapa av ingefära, vitlök, chili och vårlök från filéerna ner i marineringskärlet. Lägg fisken med skinnsidan ner i ett lager i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Hyvla smör över fisken.

25 g smör


6. Häll ner marinaden i en liten stekpanna eller kastrull och sätt på låg värme. Låt sjuda tills den tjocknar så pass att den täcker baksidan av en sked.


7. Ställ in formen i ugnen och baka fisken i 8 – 15 minuter tills den är genomstekt. Använd en termometer i den tjockaste delen av fisken. Den ska ha en innertemperatur på 45–50 ˚C eller stick ner en gaffel på den tjockaste delen och vrid försiktigt för att se att fisken flagar sig och är färdig.


8. Lägg upp fisken på ett serveringsfat och ringla över marinaden. Strö över rostade sesamfrön och vårlök. Servera med extra chilipeppar i små skålar vid sidan om. Servera med kokt japanskt rundkornigt ris eller japanskt fried rice (se recept) och en sallad, till exempel kålsallad med sesamdressing (se recept).

 


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page