Len Vichyssoise med ett tillskott av färsk sparris är en lyxig tolkning av den klassiska franska potatis- och purjolökssoppan. Den delikata smaken av färsk sparris adderar till helheten tillsammans med krispiga parmesanchips, färska räkor och hemgjord örtolja som tillför härlig färg och smak. Soppan är perfekt som en elegant förrätt eller en lätt huvudrätt. Den kan serveras varm eller kyld.
Du behöver
25 g smör
6 dl purjolök (den ljusa delen), tvättad och tunt skivad
2 msk finhackad schalottenlök
1 ½ msk äppelcidervinäger
3 dl fast potatis (till exempel gourmetpotatis), skalad och skuren i små tärningar
2 tärningar grönsaksbuljong
5 dl vatten
½ tsk havssalt
½ tsk nymald svartpeppar
1 tsk timjan
½ tsk pul biber
1 krm muskotnöt
500 g sparris, tvättad. Bryt bort och kassera träig nedre del och skär sparrisen i 2 cm stora bitar. Reservera några sparristoppar för dekoration
3–4 dl grädde
Topping
½ dl syrad grädde
Örtolja
Hackad gräslök
Skalade räkor
Svart eller röd tångkaviar
Friterade tunna skivor av purjolök
Stekta sparristoppar
Parmesanchips
コメント