Vietnamesiska vårrullar är en läcker och fräsch rätt som man enkelt kan förbereda. Vårrullarna görs med blötlagda rispapper som fylls med en kombination av smakrika ingredienser med olika textur såsom krispiga grönsaker och örter samt antingen saftiga räkor eller smakrik tonfisk insvept i tunna rispapper. Vårrullarna är idealiska som en lätt lunch, en förrätt eller som en tapas. Vårrullarna dippas i en aromatisk sås (Jenny Waldens recept på dippsås).
Du behöver
Räk- eller tonfiskröra
120 g skalade räkor eller 1 burk tonfisk (120g avrunnen vikt)
2 msk finhackad gul lök
1 tsk oliv- eller rapsolja
1 msk ostronsås
2 msk Hellmans majonnäs
½ tsk rostad sesamolja
½ msk sojasås eller efter smak
40 g glasnudlar (eller jasminris)
1 – 2 msk Sweet chilisås
1 ½ normalstor strimlad morot
½ strimlad gurka
2,5 dl groddar, valfri sort
Isbergssallad, strimlad
½ tomat urkärnad och strimlad
1 avokado, skuren i tunna skivor
15 Thai basilikablad
15 myntablad.
15 korianderblad
4–5 blad rispapper (ca 21–22 cm i diameter)
Dippsås
2 dl ljus sirap
½ – ¾ dl färskpressad limejuice
2 ½ msk fisksås
1 ½ msk fint riven färsk ingefära
1 stor solovitlök, fint riven
1 – 3 msk finhackad röd chili (mängd beroende på smak och styrka)
¾ dl hackad koriander
Comments