top of page

Vit och grön sparris med Sandefjordsås på brynt smör

Min man är fullkomligt galen i denna rätt och påstår att han lätt skulle kunna (och vilja) äta såsen med sked. Den är verkligen väldigt god och gifter sig utmärkt med sparrisen! Såsen passar även utmärkt som sås till fisk och jag har även gjort brunchmackor med ägg, avokado och kalkonpastrami eller kalkonbacon toppat med såsen. Mums!


Vit och grön sparris med Sandefjordsås på brynt smör
 

Du behöver

8 stjälkar vit sparris

12 stjälkar grön sparris

2 ½ l vatten

4 tsk salt

4 tsk strösocker

6 citronskivor


Sandefjordsås

200 g smör

1 dl vispgrädde

3 dl syrad grädde

½ citron, finrivet skal av den och 1 tsk citronsaft

½ tsk havssalt

½ tsk vitpeppar

2 tsk honung

Tångkaviar eller annan rom

3 msk gräslök, finhackad


 

Gör så här

Börja med att göra såsen

1. Lägg smöret i en kastrull av metall (så att man kan urskilja smörets färg) och smält det på hög värme. Fortsätt att värma samtidigt som smöret vispas tills det blivit gyllenbrunt och doftar nötaktigt. Smöret är lagom brynt vid 125 ˚C.

200 g smör


2. Tillsätt vispgrädde och syrad grädde.

1 dl vispgrädde

3 dl syrad grädde


3. Låt småkoka och smaka av med citronskal, citronsaft, salt, vitpepparpeppar och honung.

½ citron, finrivet skal av den och 1 tsk citronsaft

½ tsk havssalt

½ tsk vitpeppar

2 tsk honung


4. Vänd ned gräslök och tångkaviar precis innan servering.

Tångkaviar eller annan rom

3 msk gräslök, finhackad


5. Om riset kokas samma dag som det används så bred ut det på en plåt med bakplåtspapper så att det får torka ut lite. Om riset stått i kylen över natten. Ta ut och låt det bli rumstempererat. Fördela det med fingrarna så att det inte finns några klumpar.


Koka vit sparris

5. Skala den vita sparrisen med en potatis- eller sparrisskalare. Ofta behöver man skala mer än man tror för att det inte ska vara trådigt att äta. Skär av ca 5 cm längst ner på varje sparris och lägg ändarna i en påse som man förvarar i frysen tills det är dags att laga sparrissoppa (se recept).

8 stjälkar vit sparris


6. Koka sparrisen i saltat och sockrat vatten med citron i 10–15 min, beroende på sparrisens tjocklek.

2 ½ l vatten

4 tsk salt

4 tsk strösocker

6 citronskivor


7. Ta upp sparrisen med tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Värm den på nytt inför servering.


Koka grön sparris

8. Bryt av sparrisen och lägg den träiga nederdelen i samma påse som de vita sparrisändarna för att koka soppa på senare.

12 stjälkar grön sparris


9. Lägg ner sparrisen i samma kokande citronvatten som den vita sparrisen mot slutet av koktiden. Beräknad tid varierar beroende av sparrisens tjocklek. Späd sparris som är ½ cm i diameter kokas i 1–3 minuter för att ha god spänst och tuggmotstånd kvar. Sparris som är ca 1 cm i diameter har en koktid 3–6 minuter och sparris som är 2 cm i diameter har en koktid 6–10 minuter

2 ½ l vatten

4 tsk salt

4 tsk strösocker

6 citronskivor


10. Ta upp sparrisen med tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen. Värm den på nytt inför servering.


Servera sparrisen tillsammans med såsen som en förrätt.

 


Comments


bottom of page