top of page

Wallenbergare med tillbehör

Wallenbergare är en slags pannbiff som vanligtvis består av malet kalvkött, grädde, äggulor och färskt ströbröd. Den serveras traditionellt med kokt eller mosad potatis, brynt smör, lingonsylt och gröna ärtor. Här är en riktigt god variant gjord på kalkonfärs.


Wallebergare serverat med ärtor, mos, lingon samt saltgurka
 

Du behöver

Wallenbergare

500 g kalkonköttfärs

2 ½ tsk salt

4 äggulor

4 dl grädde

En nypa Epice Rice (se recept nedan)

1 tsk grillkrydda

Nymald svartpeppar

Dagsgammalt surdegsbröd eller baguette, kanterna bortskurna och brödet mixat till smulor

Smör och rapsolja att steka i + lite olja för pensling av stansring


Epice riche

1 del mald muskot

2 delar mald vitpeppar

1 del mald kryddnejlika

1 del mald kryddpeppar


Potatismos

900 g mandelpotatis

2 vitlöksklyftor

Salt

2 dl standardmjölk

1 dl grädde

50 g smör

1 krm muskot

2 tsk vitpeppar

2 tsk grillkrydda

1 ½ tsk vitlökspulver

Persilja, hackad


Gröna ärtor

200 g gröna ärtor, tinade

2 vitlöksklyftor, finhackade

¼ gul lök, finhackad

2 msk smör

½-1 tsk salt

Nymald svartpeppar

½ tsk grillkrydda


Brynt smör

200 g smör (ger 2 dl)


Till serveringen

Lingonsylt eller rårörda lingon

Saltgurka

 

Gör så här

Wallenbergare:


1. Kyl skålen till matberedaren samt en blandskål i kylen så att de blir riktigt kalla.


2. Gör iordning brödsmulorna och bred ut brödsmulorna dem på en plåt så att de får torka lite.

Dagsgammalt surdegsbröd eller baguette, kanterna bortskurna och brödet mixat till smulor


3. Förbered Epice Rice genom att mala kryddorna och blanda dem (nymalda kryddor ger mer smak).

1 del mald muskot

2 delar mald vitpeppar

1 del mald kryddnejlika

1 del mald kryddpeppar


4. Lägg äggulorna i en skål. Ställ tillbaka dem i kylen och håll alla ingredienser till biffarna kalla tills det är dags att blanda smeten.

4 äggulor


5. Lägg köttfärsen tillsammans med saltet i den kylda mixern och pulsera så att det blandas väl.

500 g kalkonköttfärs

2 ½ tsk salt


6. Tillsätt hälften av äggulorna och mixa och tillsätt sedan resterande äggulor och mixa igen.

2 + 2 äggulor


7. Tillsätt hälften av grädden och mixa tills det är väl blandat.

2 dl grädde


8. Häll över smeten i den kylda blandskålen och tillsätt resterande grädde. Rör om med en slickepott.

2 dl grädde


9. Tillsätt alla kryddor och blanda väl.

En nypa Epice Rice

1 tsk grillkrydda

Nymald svartpeppar


10. Olja insidan av en stansring och placera den ovanpå brödsmulorna på plåten. Skeda i 1/6 av färsblandningen och komprimera med skeden innan stansringen lyfts upp. Placera ringen en bit ifrån den första biffen och upprepa tills all färs är utstansad på plåten. Ta brödsmulor och täck ovansidan av biffen och platta sedan ut den så att den är ca 1 cm tjock.

Lite olja för pensling av stansring

Dagsgammalt surdegsbröd eller baguette, kanterna bortskurna och brödet mixat till smulor


11. Sätt ugnen på 150 ˚C. Hetta upp olja och smör i en rymlig stekpanna. Sänk till medelvärme när smöret tystnat och lägg i så många biffar som pannan rymmer. Stek på medelvärme i ca 10 minuter/sida tills de fått fin färg. Ös biffarna då och då. Lägg biffarna i en ugnsfast form. Efterstek i ugnen i 5–10 minuter när alla biffar är färdigstekta.

Smör och rapsolja att steka i


Potatismos

12. Koka potatisen mjuk i saltat vatten tillsammans med vitlöksklyftorna.

900 g mandelpotatis

2 vitlöksklyftor

Salt


13. Hetta upp mjölk, grädde och smör i en rymlig kastrull.

1 dl grädde

2 dl standardmjölk

50 g smör


14. Tillsätt kryddorna.

1 krm muskot

2 tsk vitpeppar

2 tsk grillkrydda

1 ½ tsk vitlökspulver


15. Pressa potatisen direkt ner i mjölkblandningen och ta en ballongvisp och rör om så att allt blandas väl. Smaka av och justera med kryddor och eventuellt en klick smör.


16. Strö hackad persilja över moset vid servering.

Persilja, hackad


Gröna ärtor

17. Lägg de tinade ärtorna tillsammans med hackad lök, vitlök, salt och smör i en stekpanna. Låt steka några minuter och rör om då och då.

200 g gröna ärtor, tinade

2 vitlöksklyftor, finhackade

¼ gul lök, finhackad

½-1 tsk salt

2 msk smör


18. Tillsätt kryddorna och smaka av. Justera kryddningen vid behov.

Nymald svartpeppar

½ tsk grillkrydda


Brynt smör

19. Lägg smör i en kastrull och låt smöret smälta på relativt hög värme, utan att det kokar.

200 g smör (ger 2 dl)


20. Sätt på medelvärme och vispa kontinuerligt, tills smöret blir gyllenbrunt och doftar nötaktig. Har man tillgång till termometer så kan man stämma av att temperaturen är 125–150 ˚C grader eller att smöret är skummigt och har tystnat.


21. Ta bort smöret från värmekällan och använd direkt eller häll det i en kall kastrull så att tillagningen stoppas. Vid användning hetta upp igen och rör om ordentligt så att det protein som samlas i botten kommer med.


22. Servera Wallenbergarna med potatismoset, ärtorna och brynt smör. Servera även lingonsylt eller rårörda lingon samt saltgurka till.

Lingonsylt eller rårörda lingon

Saltgurka

 

Comentários


bottom of page